loader image

ВЕСТИ

ШТО Е ЕСПОРТ?

Еспорт (од електронски спорт) претставува форма на компетитивно натпреварување во видео игри. Играчите се натпреваруваат поединечно или во тимови. Според нивото на подготвеност на учесниците, еспортот може да се подели на аматерски и професионален.

МИСИЈА

Нашата мисија е развојот на еспортот со поставување на соодветен систем на натпреварување, со цел во македонската заедница да се креираат професионални играчи. МЕСФ се залага за промоција на Македонија во официјалните меѓународни организации, како лидер и пионер во регионот. Од 2022-ра година, еспортот е признат како спорт во Македонија.

viber_image_2024-02-21_15-42-22-863

ДОСТИГНУВАЊА

Повеќе од 10,000 македонски играчи се натпреварувале на над 100 турнири и лиги, и освоиле преку 30,000 евра во наградни фондови. МЕСФ има испратено репрезентација на на 11 светски првенства и многу регионални натревари.

2

ПРВА МАКЕДОНСКА ЕСПОРТ ЛИГА

Од 2016 година, се спроведува официјална еспорт лига во согласност со законот за спорт. Сите клубови и играчи кои се членови, се натпреваруваат за да бидат државни прваци и да се дел од Македонската еспорт репрезентација.

DSC07285

МЕЃУНАРОДНО ПРИСУСТВО

Македонската еспорт федерација е активен и полноправен член на Меѓународната еспорт федерација и на Европската еспорт федерација. МЕСФ има учествувано на повеќе од десет собранија на двете организации и има свој претставник во управувачкиот одбор.

OKSE2022 Krakow, Poland (3)

ЕДУКАЦИЈА

Со подршка од Меѓународната еспорт федерација, развиваме едукативна програма и курсеви за обука на судии и администратори. Сите наши членови имаат право на стипендија, доколку успешно ја завршат обуката.

Придружи се на тимот

ПАРТНЕРИ

ПОДДРЖУВАЧИ