en-USmk-MK
Language
Search
Search ×

Секој одличен еСпорт настан има свој набљудувач. Која е неговата цел?

Секој одличен еСпорт настан има свој набљудувач. Која е неговата цел?

  • 28 јануари 2019
Секој одличен еСпорт настан има свој набљудувач. Која е неговата цел?

За разлика од традиционалните спортови, каде камерманите работат во тесна поврзаност со продукциските куќи, еСпорт настаните најчесто имаат свој наљудувач што контролира што е гледано од страна на нивните гледачи. Коментаторот/набљудувачот Tom “Tridd” Underwood ни открива нешто повеќе за ова.

Што е набљудувач?

Набљудувачот  е некој што ја контролира in-game камерата за време на еСпорт натпреварите.

Тие треба да ги идентификуваат главните настани, да бидат сигурни дека камерата ги акцентира најважните случувања во еден меч како и да ги обележи поважните репризи за подоцнежните репортажи за натпреварот.

Набљудувачите работат заедно со продукцискиот тим зад сцените, односно се во доста тесна соработка со коментаторите и продуцентите.

Од нив можно е да се бара да ги монтираат снимките и да бидат активни по социјалните медии за да имаат што е можно повеќе информации што би им биле од корист.

Тhe job’s great because you can get opportunities to go to events and you sit in a quasi-role between talent and production, so depending on your employer you tend to get the best of both worlds вели коментаторот и набљудувачот Tom “Tridd” Underwood за Британската еСпорт Асоцијација.

Challenges are that you need to stay engaged for a long time – for example the Summer 2016 ESL UK Premiership finals at MCM London had a broadcast time of 10 hours and 43 minutes, додава тој.

Кои вештини се потребни?

To do the role, you need to have an understanding of the game you are observing to the point where you’re able to have an idea of what’s going to happen next. You need to have a steady hand in games like League of Legends that require you to track global action, објаснува Tom

Како пример за вештина што поголемите компании ја бараат кај еден набљудувач е огласот на Riot Games за набљудувач каде наведуваат дека тој мора да препознава потенцијални настани (team fights), да има искуство (за играта за која станува збор), да биде фокусиран, да биде сигурен, навремен и да е тимски играч.

Некои коментатори знаат да ја превземат улогата на набљудувачот за време на нивното коментирање, но некои компании едноставно сакаат да најмат посебни набљудувачи за нивните настани.

Some casters like to control the camera and cast at the same time, I’m not one of those people. I’m never had to do both at the same time. I know of some casters who learnt the skill out of necessity, but I think it’s fine to have the skills independent of each other.

I do think being a caster does help, because you can get a rough idea of what your casters want to talk about or notice patterns on where the conversation is going so you can work out what you need to display.

I think if you able to understand the game enough to know what’s going to happen next, you’ve probably got the hardest part down. Back it up with some steady mouse control and that’s pretty much all you need.

In terms of finding opportunity, it’s tough. Online events require you to host the stream, so you need a powerful PC and solid upload connection. Offline events are even rarer, the biggest thing like all broadcast roles is networking, објаснува Тom.

Три совети од Том кои ќе ви помогнат да бидете добар набљудувач:

  1. Научете ги командите на тастатурата и маусот, а потоа прејдете на ваши макроа кога ќе сте сигурни дека сте ги совладале претходните и основните команди.
  2. Следете ги вашите коментатори, ако тие зборуваат за одредена работа бидете сигурни дека тоа се емитува на дисплејот.
  3. Само и само кога ќе ги совладате основните работи почнете да се забавувате со нив. Ќе бидете изненадени кога ќе видите дека некои зумирања или некои следења прават чуда за вашата публика.

Работни часови и плата

Observing doesn’t require as much preparation as an on-camera role, so your working hours are as long as the games last, including about an hour to an hour and a half to set up for online and offline events, вели Tom.

Набљудувачите најчесто се повикувани за време на некои специфичен настани, па затоа може да имаат договорно или половично работно време. Исто така има позиции кои се со целосно работно време.

Платите варираат - можете да заработите некои номинални суми од меч односно нешто помеѓу 250 и 400 фунти за конкретен серијал.

 

Print
Categories: MeSF News
Tags:

Search

Copyright 2020 by SoftAGE DOOEL Skopje Terms Of Use Privacy Statement
Back To Top