Македонска е-Спорт Федерација
en-USmk-MK
Language

Новата експанзија на Hearthstone веќе име game-breaking комбо

Новата експанзија на Hearthstone веќе име game-breaking комбо
Saso
/ Categories: MeSF News

Новата експанзија на Hearthstone веќе име game-breaking комбо

Како што е предвидено, новата карта на шаманите Shudderwock прави некои навистина смешни работи.

Темата на последната експанзија на Hearthstone е интересна, сместена е во проколната шума и се случува веднаш пред ѕидините на проколнатиот град Гилнеас. Како и да е, покрај тоа што The Witchwood е помалку од 24 часа тазе, по се изгледа дека има нешто пострашно што го прогонува комујунитито на Hearthstone: ново лошо комбо способно да го победи противникот во само еден ред. Ова спектакуларно комбо е главна тема меѓу професионалните играчи и ако смееме да бидеме искрени, со право се плашат.

Еве како работи. Новата легендарна карта на шаманите, Shudderwоck има Battlecry ефект така што ги повторува сите Battlecry карти што сте ги одиграле во текот на мечот, но со рандом редослед. Целта е да се направи многу специфичен дек со Battlecrys кој кога ќе се одигра со Shudderwock е толку моќен што може да го победите противникот со еден (до два) реда. Тоа можете да го направите со следниве карти:

  • One Saronite Chain Gang, which has the Battlecry "Summon a copy of this minion," so when repeated by Shudderwock, it’ll summon another Shudderwock. 

  • One Lifedrinker, which deals three damage to your opponent's face, while restoring three health to yourself.

  • EITHER one Murmuring Elemental, which casts the next Battlecry you play twice, followed by Grumble, Worldshaker, which will return that Murmuring Elemental into your hand, reducing its cost to one. OR a Fire Plume Harbinger, which will reduce the cost of your Murmuring Elemental to one while it's still in your hand, (in this scenario, you still have to play Grumble at a later time.)

    Once that’s all done, and you have 10 Mana plus your 1-Mana Murmuring Elemental and your Shudderwock in your hand, you’re ready to go off. You play your Murmuring Elemental to double the effect of your 9-Mana Shudderwock, and at this point, you've pretty much won the game. Because of the Saronite Chain Gang, the Shudderwock will summon a copy of itself. Because of the Lifedrinker, your Shudderwock will deal three damage to your opponent's face. Because of the Grumble, you'll return the cloned Shudderwock to your hand and reduce its cost to one. All of this happens twice, which eliminates the randomness of the order that the Shudderwock plays out its battlecry pool, so you're guaranteed to end the turn with at least one 1-Mana Shudderwock in hand.

You see where I'm going with this now, right? Next turn you can play cycling one Mana Shudderwocks, each of which are still dealing three damage. With 10 Mana, you can play 10 Shudderwocks… which adds up to 30 damage. Part of the potential problem with these Shudderwock shenanigans is the length of time it takes for all the animations to resolve once you start spamming 1-Mana copies of Shudderwock, all of which have to complete every Battlecry played so far. We’re seeing reports that some turns are lasting upwards of five minutes, during which time the opponent is left just watching the idiocy unfold.

Еве едно видео каде анимациите забегуваат во играта. Супер долгиот ред започнува точно на 4:06:30 во видеото подоле.

Ако комбото изгледа комплицирано и тешко, тоа е затоа што е. Вакви работи не тераат да помислиме буквално дека некоја игра е расипана и треба да се врати во фабрика на доработка. Но ова не значи дека е толку лоша работа, Hearthstone е свет каде чудни, езотерични комбоа цело време се појавуваат на YouTube и стануваат мемиња. Разликата тука е така што ова компбо работи доста ефикасно така што престанува да биде зезанција. Многу од стримерите на Hearthstone го тестираат во моментов, а веќе можат и да се видат играчи кои го играат ладерот со ова комбо (не се секогаш успешни во своите игри патем).

Докажаниот Harthstone гениј Disguised Toast беше одреден период непобеден со овој дек за кратко време од кога ова експанзија дојде на live серверите, (пред можеби неполни 12 часа, тој моментално весело си се врти на неговото столче пред компјутериот, играјќи го ова Wombo Combo на рипит носејќи си победа речиси секој пат). Треба да се забележи дека и оваа стратегија има некои очигледни маани, особено Baku Face декот, но во моментов Shudderwock blitz е доста по стабилен од на пример Quest Mage.

Ќе биде интересно да видиме што ќе се случува од овој момент. Blizzard јавно има кажано и покажано дека не е голем фан на OTK (one turn kill) декови, но технички овие игри се одигруваат во нешто повќе од два реда. Порано сме сведочеле како тие ја нерфаат Warrior spell Carge! картата од проста причина што беше основата за Raging Worgen комбото, а самиот нерф го направи декот fringe Tier 2. Дури и ако Shudderwock не се етаблира на врвот на метата, не би бил изненаден ако тимот на Blizzard одговорен за балансирање на играта не се заинтересира за оваа карта и промени некои од правилата. 30 демиџ во еден ред можеби е забавно, но со сигурност не е интерактивно.

Print
2905

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2019 by SoftAGE DOOEL Skopje
Back To Top