en-USmk-MK
Language
Search
Search ×

Студија: емоциите имаат голем удел во успехот на атлетите

Студија: емоциите имаат голем удел во успехот на атлетите

  • 21 декември 2019
Студија: емоциите имаат голем удел во успехот на атлетите

Самодовербата во еспортот е секогаш гледана како нешто очигледно корисно и целосна вистина кога станува збор за успехот на еден атлет. Покрај ова, новите истражувања почнаа да ја поддржуваат оваа работа со вистински податоци и факти. Според новата студија од полето на Психологијата на спортот и фитнесот, самодовербата е силен предзнак за успех во компетативниот гејминг.

Група на мажи на возраст од 18 до 32 години биле дел од истражување кое се случило во CSGO каде биле побрзи од нивните противници во елимирање на професионални ботови на дадена мапа.

Тhe use of bots “is to limit the impact of external factors.” The award winners were given the cash prize so that the stresses and expectations of an esports event were more accurately represented, вели претседателот на Adam Mickiewicz University Psychophysiology and Health Laboratory во Познан, Полска, Maciej Behnke.

Според податоците на истражувањето, испитаниците биле прашани да ги оценат своите способности користејќи „седум бодовна скала од еден (екстремно слаби) до седум (екстремно добри) вештини“. По секоја рунда, играчите добиле евалуации од нивните резултати, а некои од нив изјавиле дека тие добиле подобар или полош резултат него што требало.

Користејќи го овој пристап Behnke посочува дека, the players have changed the way they assessed themselves, but this adjustment has no effect on their performance.” While the players report their talents differently according to how researchers told them they performed, their actual performance more closely mirrored their original assessment of their ability.

Ова откритие е поддржано од студија направена со компаративен модел на 241 машки атлет од Behnke на FIFA играчи. Во ова истражување видеа што содржеле „забава, фрустрација, разочараност и возбуда“ биле порикажувани на секои пет рунди кои соодвествувале на моменталната ментална состојба на играчите во поглед на нивниот успех.

Negative emotions like cold were unhelpful but the positive emotions “increased players ‘ energy. Gamers may be involved in what makes them achieve better, вели Behnke.

Сome people might be shocked by this connection between positive emotions and motivation in professional gamers, вели Lukasz Kaczmarek, супервизорот за наука и соработник на проектот на Behnke.

Many people (including scientists) unfamiliar with sports and gambling may think that gambling is motivated by blood-treatment, aggression, rage and other troubling motives. Not true. They’re not real, додава Kaczmarek.

Дали мислите дека емоциите навистина можат да влијаат на еден гејмер? Можат ли тие да се контролираат и правилно да се канализираат за наша корист? Колку лесно можете да се тилтнете во еден меч? Вашите одговори ги очекуваме во коментарите подоле.

Print
Categories: MeSF News
Tags:

Search

Copyright 2020 by SoftAGE DOOEL Skopje Terms Of Use Privacy Statement
Back To Top