en-USmk-MK
Language
Search
Search ×

Кои се обврските на менаџерот на еСпорт настаните?

Кои се обврските на менаџерот на еСпорт настаните?

  • 26 јануари 2019
Кои се обврските на менаџерот на еСпорт настаните?

Компетативниот геминг доаѓа при живот за време на настаните во живо и додека организирање на еден таков настан може да биде исцрпна работа, истата може да биде доста наградувачка. Во проджение ќе прочитате што има да каже за оваа улога менаџерот на еСпорт проекти на Comic Con, Michael Hirst.

Што работат менаџерите на настани (event manager)?

Овој тип на менаџери главна и основна одговорност им е да се погржат дека настанот за кои што се најмени е целосен успех, тоа значи дека ќе бидат сигурни дека ќе имаат доста гледаност за време на истиот, дека ќе имаат голема продажба на билети како и позитивен фидбек од самите фанови и медиуми.

Оваа улога е слична со онаа на менаџерите на проекти, но за разлика од нив, тука фокусот е главно на успехот на самиот настан или серијата на настани.

Работата доста варира, треба да бидете во контакт со сите вмешани тимови, продукцијата, надворешни партнери, акционери, маркетинг менаџментот, лицата одговорни за продажба и уште многу други релевантни лица.

Од овие менаџери се бара да имаат нови идеи, одговори и начини за шоуто да биде успешно, па дури и кога се соочени со предизвици и насоки на работа. Од нив најверојатно ќе се бара да менаџираат со тимовите, буџети, временски рокови, добавувачи, опрема со книги, да најмат персонал за местата каде има потреба за тоа како и тоа да се бидат сигурни за здравјето и безбедноста на сите на настанот.

My role primarily consists of planning and executing esports or competitive gaming activities at MCM Comic Con events up and down the country and abroad, вели Michael Hirst, менаџерот на проекти на Comic Con.

This then divulges into organising activities with companies interested in promoting their products through esports or competitive gaming, and then working out the event logistics and managing of staff/volunteer roles for each event, додава тој.

Совети за оние кои се заинтересирани за оваа позиција

Whatever role you apply for in esports, make sure you have the skills needed to manage the day-to-day activities, and be open to grow and apply new techniques to both your own way of working and working with others.

In my case, I was part of a great and skilled team of volunteers, we worked hard and our roles were eventually rewarded; your dedication in the esports space will not go unnoticed. If you can give 110%, give 120%. This is a young industry and in the UK there are still many obstacles to overcome, советува Michael.

Кои вештини ви се потребни?

Менаџерите на настани и проекти имаат потреба од добри организациски вештини како и способност ефикасно да работат на повеќе задачи во исто време.

Како што тие ќе работат на пвоеќе задачи во дадено време, способноста за комуникација и креативните вештини ќе бидат од големо значење и сето тоа најчесто ќе се случува додека тие се под огромент притисок и рокови кои мораат да бидат постигнати.

Некои од потребните вештини за оваа работа се доста слични со оние на луѓето од проджба и маркетинг агентите, па затоа треба да се добри преговарачи и планери. Има доста курсеви за изведба на настани кои можат да се проследат, како и доста потреба од волонтери на ова поле што може да ви помогне да го направите првиот чекор кон вашата работа од светот на еСпортот.

There is no specific qualification I can mention that would springboard someone into a project manager role. I certainly am not from a project management background, but I am supported by a wonderful team that makes everything come together.

While I’d highly advocate a working background in esports (even as a volunteer), I feel that passion and desire to grow the scene and as a person have potentially more weight to succeeding in any esports job role, вели Michael.

Часови и плата

Работните часови се тесно поврзани со времетраењето и роковите на самиот настан. Менаџерите можно е да ги имаат вообичаените работни часови како на оние од администрацијата, но доста често работат и надвор од оваа временска рамка односно до доцна во денот, па дури и викендите. Кај оваа улога патувањето е честа работа.

Weekly working hours can fall into the standard 9 to 6 weekdays, but events can throw all of that out of the window.

In the run up to large events, be prepared to work constantly and be contacted by your company, support staff and partner companies at all hours. Expect very early morning starts and very late finishes for practically a week, објаснува Michael.

Платите варираат во зависност од самите настани. Вообичаените цифри за исплата во рок од една година изнесуваат некаде меѓу 16.000 и 30.000 фунти, во зависност од компанијата која најмува.

Ако ја разгледаме оваа професија надвор од еСпортот, помладите и понеискусните може да заработат од 17.000 до 21.000 фунти годишно, додека поискусните заработуваат на годишно ниво нешто помеѓу 25.000 и 40.000 фунти. Најдобрите во овој бизнис можат да достигнат и цифри што се измеѓу 50.000 и 80.000 фунти, но имајте на ум дека овие бројки се однесуваат општо за сите видови на настани, а не само за еСпортот. 

Не е исклучена опцијата и за бонус или процент доколку некои цели се постигнати за време на настанот.

Print
Categories: MeSF News
Tags:

Search

Copyright 2019 by SoftAGE DOOEL Skopje Terms Of Use Privacy Statement
Back To Top