en-USmk-MK
Language
Search
Search ×

Еспортот е официјален спорт во Нов Зеланд

  • 23 March 2020
Еспортот е официјален спорт во Нов Зеланд

Еспортот официјално е признаен како национална спортска организација (НСО) бидејќи како што велат од таму, забележан е пад на профитот поради откажувањата на сите спортски настани ширум светот.

Како што открива локалната телевизија 1 NEWS, еспортот во Нов Зеланд сега веќе е НСО, а веќе и може и да се обложува на овие мечеви и настани, што значи поголем прилив на средства за Федерацијата на Нов Зеланд и самата држава. 

Еден од најбрзорастечките спортови во светот, еспортот е активност што ја практикуваат милиони. 

Со одземањето на подобрите опции од страна на корона вирусот, времето не може да биде попогодно за официјализирање на еспортот. Овој акт ќе го намали отпуштањето во државата поради извесната економска криза и тешката општа состојба во државата.

We're predicting that the rest of the year the cost to TAB is about $14 million at a profit level and about $1 million a month we pay to sport NSOs as part of our agreement, велат официјални лица. What we have been, like many businesses, is actually talking to Government and making sure they understand our situation and understand the impact that if our profit keeps declining that we support 17,000 New Zealanders, додаваат тие.

Доколку сиот спорт се откаже, тоа ќе остави голем белег на општеството. Моментално сите поголеми спортски лиги во Нов Зеланд се оддржуваат и генерираат доволно средства колку да не бидат откажани, но со оваа мерка спортот ќе добие ново засилување.

Print
Categories: MeSF News
Tags:
Copyright 2020 by SoftAGE DOOEL Skopje Terms Of Use Privacy Statement
Back To Top